Čínská medicína – časový rozvrh aktivity orgánů

Podle čínské medicíny mají naše jednotlivé orgány během dne určité dvouhodinové období, kdy jsou přirozeně nejaktivnější a o 12 hodin později naopak nastává dvouhodinové období největšího útlumu. Myslím, že se nám velmi vyplatí tyto biorytmy ovládat, abychom zbytečně...

Jizva po úrazu nebo po operaci – dá se s tím něco dělat?

Mnoho z nás má na těle nějakou větší nebo menší jizvu – po operaci, nebo po úrazu. Většinou zaměřujeme pozornost jen na to, aby se jizva dobře zahojila, a někdy máme navíc starost, aby nebyla moc nápadná (zejména, pokud je na nějakém viditelném místě). Já se na jizvy...

Tradiční čínská medicína – diagram pěti prvků

Teorie pěti prvků (WU XING) patří mezi základní pilíře učení tradiční čínské medicíny. Každý z těchto pěti prvků (oheň, země, kov, voda a dřevo) popisuje přirozený dynamický tok energie QI prostřednictvím základních souvislostí. Tím, že rozumíme vztahům mezi...

Tradiční čínská medicína – ledviny

Pod pojem „ledviny“ nebo spíše „okruh ledvin“ tradiční čínská medicína zahrnuje nejen samotný orgán ledvin, ale také nadledvinky, močový měchýř, pohlavní orgány, dále také páteř, klouby, zuby, kosti, kostní dřeň, míchu, mozek, uši, vlasy… Pak sem ještě patří další...

Tradiční čínská medicína – o krvi

Krev je krev – k tomu není co dodat, nebo snad ano? V asijské medicíně je definice krve trochu odlišná od definice západní medicíny. Ano, všichni máme červenou tekutinu v žilách, která vyživuje orgány, cirkuluje, svlažuje, ohřívá, léčí a podobně. Ovšem z pohledu...

Meridiánová rozcvička Makko-Ho

Cvičením těchto cviků neposilujeme svaly, ale uvolňujeme energetické dráhy tak, aby správně a plynule proudila energie. Zabráníme tak případným energetickým blokům, a můžeme také zabránit různým problémům jednotlivých orgánů, které jsou propojené s jednotlivými...
Stravování podle tradiční čínské medicíny v rámci ročních období

Stravování podle tradiční čínské medicíny v rámci ročních období

Tradiční čínská medicína přikládá stravování velkou váhu, ať již v oblasti zdravotní prevence, tak i při léčbě případné nemoci. Je to oblast, kterou můžeme sami ovlivnit a to dokonce několikrát denně. Ve volbě potravin hraje velkou roli několik důležitých faktorů –...
Zimní období – stravování podle TČM:

Zimní období – stravování podle TČM:

Zima je období jinové, chladné, pasivní, temné… z hlediska výživy je potřeba jemně a stále posilovat energii jang (celého těla), zejména jang energii ledvin. V tradiční čínské medicíně je zima spojována s ledvinami, které od narození až do smrti skladují a chrání naši...
Jarní období – stravování podle TČM:

Jarní období – stravování podle TČM:

Z chladné, pasivní zimy se po přechodových dnech mezidobí DOJO dostáváme do období jara, kdy se rodí nová aktivita (energie jang se začíná projevovat), den se prodlužuje, všechno klíčí a začíná růst. Projevem jangu může být i vítr, dáváme si ještě pozor na počasí a...
Letní období – stravování podle TČM:

Letní období – stravování podle TČM:

Na přelomu dubna a května jsme si jistě užili harmonické mezidobí DOJO, můžeme si to příště pamatovat i podle toho, že v tomto období máme hned dva státní svátky! Dlouhé a ještě delší letní dny jsou příjemně aktivní, dynamické, plné síly, užíváme si hodně sluníčka,...