Víkend s čínskou medicínou a čínskou astrologií 27.-29. ledna

Víkend s čínskou medicínou a čínskou astrologií 27.-29. ledna

V rámci oslavy příchodu roku ohnivého fénixe jsme pro vás připravili tematický víkend (27/1/2017 – 29/1/2017) v malebné přírodě v okolí Liberce. Dozvíte se něco o stravování dle čínské medicíny, ponoříte se hlouběji do tajů čínské astrologie a zjistíte, co vám rok...
Stravování podle tradiční čínské medicíny v rámci ročních období

Stravování podle tradiční čínské medicíny v rámci ročních období

Tradiční čínská medicína přikládá stravování velkou váhu, ať již v oblasti zdravotní prevence, tak i při léčbě případné nemoci. Je to oblast, kterou můžeme sami ovlivnit a to dokonce několikrát denně. Ve volbě potravin hraje velkou roli několik důležitých faktorů –...
Zimní období – stravování podle TČM:

Zimní období – stravování podle TČM:

Zima je období jinové, chladné, pasivní, temné… z hlediska výživy je potřeba jemně a stále posilovat energii jang (celého těla), zejména jang energii ledvin. V tradiční čínské medicíně je zima spojována s ledvinami, které od narození až do smrti skladují a chrání naši...
Jarní období – stravování podle TČM:

Jarní období – stravování podle TČM:

Z chladné, pasivní zimy se po přechodových dnech mezidobí DOJO dostáváme do období jara, kdy se rodí nová aktivita (energie jang se začíná projevovat), den se prodlužuje, všechno klíčí a začíná růst. Projevem jangu může být i vítr, dáváme si ještě pozor na počasí a...
Letní období – stravování podle TČM:

Letní období – stravování podle TČM:

Na přelomu dubna a května jsme si jistě užili harmonické mezidobí DOJO, můžeme si to příště pamatovat i podle toho, že v tomto období máme hned dva státní svátky! Dlouhé a ještě delší letní dny jsou příjemně aktivní, dynamické, plné síly, užíváme si hodně sluníčka,...
Podzimní období – stravování podle TČM:

Podzimní období – stravování podle TČM:

Možná jste si mysleli, že v první polovině srpna nám vrcholí léto, ale není to tak – bylo mezidobí DOJO! Již od konce srpna se příroda začíná s příchodem podzimu připravovat na odpočinek, obilná pole jsou sklizená, energie se zpomaluje, dny se krátí, sklízíme další...

Mezidobí „DOJO“ – stravování podle TČM:

Celkem čtyřikrát se nám během roku (při střídání ročních období) připomnělo mezidobí „DOJO“, kdy jsme měli možnost zažít i podpořit energetickou rovnováhu v nás a kolem nás. Toto období trvá většinou cca 18 dnů a je dobré tuto harmonickou energii vědomě využít. 27/1 –...
Čínská léčebná rýžová kaše (čínsky „ZHOU“, anglicky „Congee“)

Čínská léčebná rýžová kaše (čínsky „ZHOU“, anglicky „Congee“)

Tradiční čínská každodenní snídaně, kterou v Číně začínali svůj den už před mnoha tisíci lety (první zmínka pochází z období vlády Žlutého císaře HUANG DI – cca 2 500 let před naším letopočtem). Přirozeně bezlepková rýžová kaše je víceméně bez chuti, její výhodou je...
Ošetření akupunkturních bodů a drah

Ošetření akupunkturních bodů a drah

Když se řekne čínská medicína, vybaví se většině lidem slovo akupunktura. Podle tradiční čínské medicíny jsou akupunkturní body branami energie, které harmonizují naše tělo s okolním prostředím a s vesmírem všeobecně. Samotný akupunkturní bod bychom těžko hledali...
Dietetika

Dietetika

Čínská dietetika není dietou, tak jak ji obvykle chápeme – je to spíše souhrn doporučení zohledňující roční období, konstituci jedince a jeho aktuální potřeby. Je to styl stravování, který není na pár týdnů, ale spíše na zbytek našeho života a v mnoha případech nám...